Одна громада – одна паска – багато сердець
Одна громада – одна паска – багато сердець
У передвеликодні дні, працівники культури Марʼїнської громади, попри відстань і обставини , перебуваючи в різних куточках України, об’єдналися у спільній традиції, і спекли Великодню паску за єдиним рецептом – зберігаючи смак рідного дому.
Кожна паска – це не лише святкова випічка, а й тепло нашої душі, любов до традицій, пам’ять про рідний край. Незважаючи на відстані, ми залишаємося єдиною громадою, об’єднаною спільною культурою, вірою та бажанням зберегти своє!!!
Рецепт паски
Цей рецепт дасть нам м’яку, ароматну та повітряну паску, яка стане головною окрасою святкового столу!
Інгредієнти (на 2 середні паски)
Для тіста:
• 1 кг борошна
• 50 г свіжих дріжджів (або 15 г сухих)
• 250 мл теплого молока
• 200 г цукру
• 5 жовтків
• 150 г вершкового масла
• 1 ч. л. солі
• 1 ч. л. ванільного цукру
• 100 г родзинок
• 50 г цукатів (за бажанням)
• 1 ст. л. коньяку або рому (для замочування родзинок)
Для глазурі:
• 2 білки
• 100 г цукрової пудри
• 1 ч. л. лимонного соку
Для прикрашання:
• кольорова посипка, горіхи, цукати
Покрокове приготування
1. Підготовка інгредієнтів
• Просіяти борошно, щоб тісто було легким і повітряним.
• Замочити родзинки в коньяку або теплій воді на 15 хвилин, потім обсушити.
• Розтопити масло та охолодити до теплого стану.
- Приготування опари (щоб паска добре піднялася
• У теплому молоці розчинити дріжджі та 1 ст. л. цукру.
• Додати 2 ст. л. борошна, перемішати, накрити рушником і залишити в теплому місці на 15-20 хвилин, поки з’являться пухирці.
Замішування тіста
• Жовтки розтерти з цукром та ванільним цукром до білого кольору.
• Додати до опари збиті жовтки, розтоплене масло, сіль, частинами всипати борошно.
• Вимішувати тісто 10-15 хвилин, поки воно стане еластичним.
• Додати родзинки та цукати, ще раз добре вимісити.
• Накрити тісто рушником і залишити в теплому місці на 1,5-2 години (має збільшитися в 2-3 рази).
3.Формування та випікання
• Змастити форми маслом або вистелити пергаментом.
• Викласти тісто у форми, заповнюючи їх на 1/3.
• Дати підійти ще 30-40 хвилин.
• Випікати в розігрітій до 170°C духовці 40-50 хвилин (перевіряти дерев’яною шпажкою)
Приготування глазурі та декорування
• Білки збити з цукровою пудрою до густої маси. Додати лимонний сік.
• Покрити паски глазур’ю та прикрасити посипкою чи горіхами.
Друзі, якщо вам сподобався наш рецепт паски, випікайте разом із нами!
Діліться своїми великодніми шедеврами – залишайте фото у коментарях під відео!
Нехай ця світла традиція єднає нас усіх!
Нехай світло Христового Воскресіння зігріває наші серця та веде нас до перемоги!
Всім добра, злагоди та Божої благодаті.